Terug

nieuwe start

Onze peuterklas is na de vakantie opnieuw veranderd van samenstelling. Vijf jongens gingen over naar de eerste kleuterklas. Vijf nieuwe pagadders stroomden onze klas binnen. Welkom Anna, Theo, Ender, Ivette en Han . Hun aanwezigheid zorgt weer voor nieuwe energieën, nieuwe interacties. Sommigen peuters die er al langer zijn hadden ook tijd nodig om weer hun plekje te vinden binnen de nieuwe groep. De nieuwe kindjes voelen zich al heel snel thuis. De ene is al wat meer verlegen , een ander is dan net het omgekeerde…allemaal kleine maar krachtige persoontjes. Ik merkte al gauw dat er in sommigen heel wat pit zit. Er zitten sterke karakters tussen met een serieus willetje. We zijn dus op onze hoede.

De hoekjes werden allemaal uitvoerig ontdekt. Er werd ook al heel wat speelgoed de klas rond gesleurd. Vandaar dat ik de voorbije weken regelmatig heb mee gespeeld tussen hen. Op die manier kon ik wat aandacht besteden aan hoe we met de materialen omgaan. Zorgzaam en respectvol omgaan met speelgoed en met anderen is toch wel één van de basis waarden in onze klas. Op die manier kreeg ik ook de kans om de peuters beter te leren kennen.

We hebben al heel wat gepuzzeld en spelletjes gespeeld. Zo heb ik ondertussen een kijk op wat ze al kunnen en kennen.

Ik merk dat ze allemaal heel graag naar boven gaan. In onze kring wordt veel verteld en gezongen. Af en toe spelen we er ook met muziekinstrumenten. Het verloop van de kringmomenten kennen ze al goed. Sommigen zeggen al voor wat er nu moet komen. Elke morgen nemen we het weer waar en wordt onze weerkalender ingevuld. We kijken via de weeklijn welke dag het is. Iemand mag de kikker dan op de juiste plaats zetten. Elke dag heeft een symbool. Daarna zingen we een liedje over de dagen van de week.

Ik vertel ook elke dag één verhaaltje of meer, dit hangt af van de aandacht die de groep kan opbrengen. Vanuit vraagjes over de inhoud proberen we dan een gesprekje op te bouwen. Dit gaat eigenlijk al heel vlotjes.

Twee maal in de week gaan de peuters turnen in de zaal. Ze hebben grote nood aan groot motorisch bewegen en kunnen zich daar zeker goed uitleven. Er wordt veel geëxperimenteerd met materialen vb. ballen, pittenzakjes, hoepels, touwen, sjaaltjes….Met regelmaat wordt er ook een toestellen omloop opgezet. Zo oefenen ze behendigheid vb. durf, evenwicht, snelheid….

We proberen ook veel te schilderen met verschillende technieken. De kinderen krijgen steeds de kans om te exploreren en experimenteren.

Fotogalerij: Download foto's