Wij zijn piraten

Wij zijn piraten!!!

Ahoy!! Het thema piraten leefde verder in de klas. Onze sloebers waren druk in de weer met hun piraten hoed en de zelfgemaakte verrekijker. Ze stonden boven op de glijbaan en keken over de zee of ze andere boten zien…of als er een eiland in zicht is…of als ze een gevaarlijke haai zien opduiken. Daar er wat ruzie ontstond om allemaal boven op het klimrek te staan …want iedereen wil op de uitkijk.. heb ik wat meegespeeld en aangebracht dat alle piraten op de boot verschillende taakjes hebben. Zo zijn er ook die in de keuken werken om iedereen van eten te voorzien. Anderen moeten het dek poetsen, er zijn ook slaapruimtes met bedjes en hangmatten…. Zo werd hun spel wat rijker en meer uitgebreid over een grotere speeloppervlakte. We haalden ook de verkleeddoos boven. Er zijn een 6 tal piratenpakjes waarmee de kids zich nog beter konden inleven. Onze boot had nog geen vlag en daarom hebben we er met enkelen zelf een gemaakt. Ik plakte sjablonen op een stuk laken en met sponsjes en zwarte verf werd erop geverfd. Het doek is vernist en aan een grote stok bevestigd. Nu is onze boot nog echter. Doordat ze steeds maar bezig waren over de haaien en de vissen hebben we de hoek nog wat opgefleurd met een heel groot doek over het zeeleven. Ook deze bracht de fantasie van de peuters nog meer op gang. Met hun verrekijkers gingen ze op zoek naar de grootste haaien. Ze zagen ook schildpadden..eilanden…We knutselden ook nog allemaal een eigen piratenbootje uit karton dat beschilderd werd.. Iedereen mocht zelf stickers kiezen en die op de boot en de vlag kleven. De vlag werd zwart gemaakt met vetkrijtjes.

Tussendoor werden heel wat verhalen voorgelezen zoals..Aadje piraatje ( in dit boek zitten verschillende avonturen van een leerling piraat) Dit viel erg in de smaak bij de peuters. We keken ook naar een stukje film over Aadje en beluisterden verschillende liedjes. We vertelden ook nog “ Guido en de grote golf”..Dit ging over een poes die aan boord van een vissersboot glipt met alle avonturen van dien. Ook nog een verhaal over een piraatje en een grote walvis. Hier gaat de boot stuk door de grote storm en komt de piraat in de buik van de walvis terecht. Aan de tafel konden de peuters nog boekjes inkijken over het piratenleven aan boord. Zo zagen we dat er piraten zijn met een houten been, of met een haak aan de arm of met één oog. We leerden dat piraten in een hangmat slapen en dat ze allemaal een taakje hebben op de boot. Af en toe gaan ze aan land op een eiland om schatten te zoeken. Daarvoor gebruiken ze een schatkaart. De buit gaat dan in de schatkist die mee is aan boord van hun schip.

Tussendoor gingen we nog eens naar de dieren, maakten we heel wat puzzels, maakten we kleurenreeksen, speelden we gezelschapsspelletjes…zongen en dansten we.

In de turnles waren we nog steeds piraatjes. Hier werd aan behendigheid gewerkt met stokken en hoepels.

Vrijdag hebben we dan een punt achter ons projectje gezet. Alles kwam ondertussen mee naar huis.

Vanaf maandag werken we rond de herfst en zullen we lampionnen maken tegen de tocht van volgende vrijdag.