1ste schoolweek

We zijn de eerste schoolweek van dit jaar heel feestelijk ingezet. Iedereen had zijn feestelijk attribuut aan en werd feestelijk verwelkomt op de rotonde. Ons klasje telt negen kindjes waaronder vijf die voor de grote vakantie al eventjes de klas leerden kennen. Daarnaast verwelkomen we ook vier nieuwe gezichtjes. Odéon, Mauro, Felia en Matteo voelen zich hier al heel snel thuis. Doordat we met zo'n kleine groep zijn is het een huiselijk, knus en warm gebeuren. De eerste dag hebben we wat kennis gemaakt en alle hoekjes wat verkend.We maakten ook een wandeling op het domein om zo alle hoekjes en kantjes eens te zien en ondertussen wat afspraakjes duidelijk te maken.Voor het feestjaar kregen we als opdracht een vlaggenslinger te versieren. Elke peuter heeft dan ook een vlaggetje betekend met vetkrijt en beplakt met figuurtjes. De grote vlaggenslinger kunnen jullie al bewonderen in onze inkom. Verder maakten we kettingen met de grote kralen en oefenden we al de fijne motoriek met de kleine insteekpareltjes. Iedereen experimenteerde ook met de plasticine. We oefenden op rolletjes en bolletjes maken. Er kwamen slangen, worsten, taarten, eitjes...te voorschijn.

Daar ik merkte dat er al wat over en weer getrek was om eenzelfde stuk speelgoed bracht ik meteen het verhaal aan over "Anna maakt ruzie". Anna en haar broer worden bij de ruzie beiden even apart gezet om wat te bedaren. Daarna gaat mama met elk apart en daarna met hen samen een kort gesprekje aan over wat gebeurd is. Ze moeten het aansluitend weer goed maken met elkaar en mogen dan verder spelen. Dit is dezelfde aanpak die we in onze klas hebben bij conflicten. We hebben het groene stoeltje om even een moment in afzondering te zitten.

De peuters vonden het leuk om al boven in de kring te gaan. Ik speelde er op de blokfluiten, we zongen al doe- liedjes en vertelden er al enkele verhaaltjes van Dikkie Dik en van Anna.We brachten ook meteen de dagen van de week aan doordat de kindjes van vorig jaar verwezen naar onze weeklijn. Er wordt elke dag een kikkertje op de juiste pictogram gezet.

Donderdag mochten we de eerste keer gaan turnen met Isabelle. Blijkbaar werkte iedereen super goed mee en waren ze allen heel enthousiast.

Vrijdag sloten we al onze eerste week af met een schilderbeurt en een bezoekje aan het dierenpark. Iedereen kreeg de kans een schilderijtje te maken met kwast en verf. Toen ik vroeg wat ze juist geschilderd hadden was dit nog wat moeilijk. Tot Klara met blauw een groot figuur maakte en vond dat het op een wolkje leek. Toen kwam ook bij de anderen de fantasie los. We kregen beren, een boot, een zelfportret, een walvis en nog meer wolken......