Terug

weeknieuws ( week van 17-21 februari)

Deze week stond ik, stagiaire Delphine, voor de klas. We sloten het project ‘De ruimte’ af. De kleuters waren nog steeds geboeid. In de klas was er nieuw spelmateriaal aanwezig: 

Een ruimtepaneel om de raket mee te besturen

Een zandtafel om een maanlandschap mee te maken

Sudoku’s en knijpkaarten over de ruimte (tellen + woordherkenning) 

Een werpspel met marsmannetjes (getalbeeld en cijferbeeld) 

Een puzzel die Aude meebracht van 200 (!) stukken

Geluidsflessen om het geluid uit de ruimte mee na te bootsen

Iedereen van de klas maakte deze week ook een astronaut. De kleuters tekenden een gezicht en schilderden een keukenrol in voor het lichaam van de astronaut. De armen en de benen van de astronaut werden gemaakt aan de hand van een accordeontechniek. Wat zien ze er geslaagd uit!

Op dinsdagvoormiddag mochten we naar het museum gaan kijken van de derde kleuterklas over het project ‘De ijstijd’. De kleuters van de derde kleuterklas waren verkleed en geschminkt in allerlei dieren. We zagen enkele leuke proefjes met ijs, konden de film ‘Ice Age’ bekijken en er waren ook heel wat kijkdozen om te bewonderen… Het was indrukwekkend om te zien!

Ook in de turnles werd het project ‘De ruimte’ geïntegreerd. Hoepels toverden we om tot planeten. We oefenden de begrippen voor, achter, naast, in, rond… Daarnaast was er ook een reactiespel waarbij de kinderen zo snel mogelijk bij de juiste planeet moesten gaan staan aan de hand van foto’s. Planeten draaien ook rond. Daarom konden de kleuters proberen om de hoepels te laten rollen. We speelden ook nog een tikspel. Om af te sluiten werd er iemand geblinddoekt. Diegene mocht in het midden van de kring gaan zitten. We deden heel stil enkele hoepels rond de geblinddoekte. De geblinddoekte moest raden hoeveel hoepels er om hem/haar lagen.

Wat kwam er nog allemaal aan bod? :

Een lied over ‘De ruimte’ (zie bijlage voor de partituur: enkel de eerste twee strofes + refrein).

De planeten in de juiste volgorde leggen vanaf de zon

De laatste verhalen over de ruimte werden voorgelezen

Stiltemoment met rustige muziek en instrumenten

Sterrenstelsels maken aan de hand van groeperingen

Hiep hiep hoera! Ella Marie werd deze week vijf! We vierden haar verjaardag op donderdag. Ella Marie mocht een kroon dragen gedurende heel de dag. We kregen enkele leuke cadeautjes om mee te spelen in de klas. We zongen verjaardagsliedjes en smulden van de cakejes en smarties die ze meebracht. Dankjewel!

Op vrijdag stond alles een beetje in teken van Carnaval. De kleuters konden het spel Acrobatino spelen. Ze haalden hiervoor hun lenigste bewegingen naar boven om de aap te verslaan. In de namiddag vierden we met alle andere kleuters feest. De kleuters zagen er allemaal super uit en leefden zich uit in hun rol! We dansten er op los en aten lekkere popcorn, gemaakt door de kleuters van de derde kleuterklas.

Na de vakantie vliegen we terug naar Aarde en werken we aan ons vrije tekstboek. De boeken en materialen kunnen dan ook opgehaald worden. Wij wensen jullie een deugddoende vakantie toe! We kijken er al naar uit om jullie weer te zien.

Groetjes

Delphine en Ilse